Lieren en kaapstanders

Als onderdeel van de Stokvis Group heeft Emcé Winches de afgelopen tientallen jaren een uitstekende reputatie opgebouwd als fabrikant van zowel standaard als op maat gemaakte liersystemen.

Maar niet alleen lieren, maar ook vele kaapstanders, kabel- en slanghaspels of samengestelde hijssystemen verlieten reeds de Emcé fabriek in Voorhout, en alles met een "made in Holland" kwaliteit en mentaliteit.

Over de onderneming

De Emcé’s geschiedenis gaat terug naar het Brabant van de jaren dertig, waar in 1933 in Sprang-Capelle een kleine machinefabriek werd opgericht. De naam van de onderneming (Eerste Machinefabriek Capelle) werd afgeleid van het dorp waar de fabriek werd gevestigd, maar kort na de oprichting al verhuisde de onderneming naar een groter pand in het naburige Waalwijk.

Waalwijk was in die dagen het hart van de Nederlandse leerverwerkende- en schoenindustrie, en de goede vraag naar draai- en constructiewerk zorgde voor een gezonde groei van de onderneming. In latere jaren ontwikkelde Emcé zelfs haar eigen serie bouwliften, en zette toen al de eerste stappen in de wereld van hijsen en trekken. De bouwcrisis van de jaren tachtig in combinatie met de snel verdwijnende leerverwerkende industrie brachten Emcé danig in het nauw, en de onderneming werd gered door de Stokvis Group en samen met de belangrijkste medewerkers verplaatst naar het Zuid-Hollandse Voorhout.

Onder vleugels van de Stokvis Group maakte de onderneming met een geleidelijke toename van het aantal personeelsleden en vierkante meters bedrijfsruimte een opmerkelijke groei door in de bijna 35 jaar die volgden. Op dit moment heeft Emcé in Voorhout een bedrijfscomplex van ruim 5200 M2 ter beschikking waarmee voorlopig weer een stukje groei kan worden verwerkt.

Niet alleen de onderneming groeide, ook de afmetingen en complexiteit van de producten namen toe. Ook de markten waarin werd geopereerd veranderden, met name de afgelopen 15 jaar. Een steeds nadrukkelijker aandacht voor certificering en project management zorgde voor een ISO 9001:2008 certificering, en in reactie op de veranderende eisen uit de markt werd het aantal personeelsleden dat zich bezig houden met "papierwerk" varierend van het opstellen van product datasheets, project coördinatie, kwaliteitszorg en documentatie significant uitgebreid.

Emcé is hiermee in staat om ook klanten aan de bovenkant van de markt precies de uitrusting aan te bieden en te leveren zoals die wordt verwacht en geëist.

Over lieren en kaapstanders

Lieren en kaapstanders zijn al bekend sinds de vroegste dagen van onze beschaving, en hebben een onzichtbare maar belangrijke rol gespeeld in de opbouw van de wereld zoals wij die nu kennen.

Het bouwen van kastelen en kathedralen, mijnbouw, maar ook de ontdekking van de nieuwe wereld was beslist een stuk lastiger geweest zonder de inzet van lieren en kaapstanders. Vandaag de dag zijn lieren en kaapstanders ook volop aanwezig in de wereld om ons heen, als drijvende kracht achter de lift, een duikkooi, de hijslier in moderne telescoop kranen of de treklieren op rangeerterreinen en scheepswerven, lieren en kaapstanders spelen een belangrijke rol bij het in beweging houden van de wereld zoals wij die kennen.

Net als bij de bouw van kathedralen zijn lieren onmisbaar bij de bouw van onze hedendaagse "kathedralen" zoals hoge kantoorgebouwen, bruggen, olieboorplatforms of windmolens.

Wat Emcé kan leveren

De diversiteit aan lieren en kaapstanders is enorm. Emcé pretendeert niet dat iedere lier voor iedere toepassing kan worden geleverd, maar voor de meeste toepassingen en uitdagingen kan een perfecte, of op zijn minst een goede, oplossing worden aangeboden.

Het standaardprogramma

Het standaardprogramma, loopt van 10 kilo tot 100 ton hijs- of trekkracht, en dient vooral te worden gezien als een leidraad om de lier te realiseren die voor een bepaalde taak nodig is. Mogelijk is een standaard lier precies wat de klant nodig heeft, maar in de meeste gevallen is het standaardprogramma slechts een startpunt. Elektrisch, hydraulisch of pneumatisch, Emcé is met al deze aandrijftechnieken vertrouwd, en zelfs voor een handaangedreven lier draait Emcé haar hand niet om.

Het maatwerkprogramma

Ongeveer driekwart van de jaarlijkse Emcé productie bestaat uit maatwerk oplossingen, wat een goede indicatie is voor de flexibiliteit en creativiteit die beschikbaar is. Complexe besturingen, grote kabellengtes, hoge snelheden, hoge veiligheden, extreem licht of zeer corrosiebestendig, de meest vreemde en bijzondere eisen en combinaties hiervan zijn door Emcé in de afgelopen jaren omgezet in concrete producten. Producten die in veel gevallen onder toezicht van instanties als DNV, ABS, LR, GL of de Russische Lloyd (RMRS) werden gerealiseerd. Ook het werken met normen en standaarden als ATEX, NORSOK of MIL zijn voor Emcé vertrouwd terrein.

Over de jaren werden voor vele schijnbaar onoplosbare problemen een goede en vaak unieke oplossingen gerealiseerd die vrijwel allemaal begonnen met een eenvoudig telefoontje of mailtje naar het Emcé verkoopteam of een van de dealers in het wereldwijde verkoopnetwerk.

Productgroepen

Lieren

Hijs- of trekkrachten tot 100 ton, aangedreven door hydro-, elektrische- of luchtmotoren met aandrijvingen en besturingen die geschikt zijn prestaties en toepassing.

Kaapstaanders

Trekkrachten tot 15 ton, voor montage onder of bovendeks of walmontage, aangedreven door hydro-, elektrische- of luchtmotoren met aandrijvingen en besturingen die geschikt zijn prestaties en toepassing.

Kabel- en slanghaspels

Kabel- en slanghaspels met draaidoorvoeren en sleepringcontacten passend bij het gebruik, voor scheeps- of walinstallatie aangedreven door hydro-, elektrische- of luchtmotoren met aandrijvingen en besturingen die geschikt zijn prestaties en toepassing.

 

Voor een compleet overzicht van het Emcé programma of contact met de verkoopafdeling wordt verwezen naar de eigen internetsite van Emcé emce.com